Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


2016.10.13

MÉDA: KÉNYELEM. ELHAGYLAK!

 

Manapság divatos kifejezéssé vált a „komfortzóna”. Arra biztatják az Embereket, hagyják el, lépjenek ki belőle, mert általa biztosan érdekes és értékes tapasztalatokra tehetnek szert. Például: jobban megismerhetik Önmagukat. Én is ezt támogatom. Ámbár úgy gondolom, nem mindenki érti pontosan, mi is a komfortzóna-elhagyás. 24 éves voltam, amikor úgy döntöttem, elindulok. Elindulok egy hosszú úton. Akkor még nem tudtam, mennyire nehéz lesz. De a késztetés napról-napra erősebb volt.

A kényelem (szó) nem feltétlenül „anyagi, testi, fizikai” dolgokkal van összefüggésben. Szerintem. Amikor arról beszélünk, hogy felállunk a jól megszokott életterünkből, nem csupán azt jelenti, hogy térben és/vagy anyagilag változtatunk a helyünkön, a körülményeinken. Én úgy vélem, a "legmarkánsabb" komfortzóna-elhagyás az, amikor kilépünk a berögzült Hitrendszerünkből, és merünk NYITNI, GONDOLKODNI! Nem is gondolnátok, mennyire fájdalmas folyamat. Először is le kell győzni az egót: a sértettséget, a gőgöt, a félelmet, az aggodalmat, a fóbiákat, a magány és az elhagyottság érzését, az „egyedül nem megy”-gondolatot, a türelmetlenséget, a telhetetlenséget, az önzést, a lenézést, a verseny- és a megfelelési kényszert, a magamutogatást, és helyette: MÉRTÉKTARTÁST, ÖNURALMAT, EMPÁTIÁT, NYITOTTSÁGOT, ÍTÉLKEZÉSMENTESSÉGET, ALÁZATOT, ÁLDOZATKÉSZSÉGET, SZERÉNYSÉGET, HITET, FIGYELMET, FEGYELMET, BELSŐ CSENDET kell (érdemes) gyakorolni.       

Szerintem a legjobb kezdés, ha az Ember megpróbál EGYEDÜL élni. Ettől sokan félnek. Nem mindenki szeret és tud: egyedül lenni. Én sok-sok évet töltöttem effektív egyedül - lakásokban, városokban, a Szentestét és különböző ünnepnapokat, a szülinapomat is átéltem már totál egyedül. Semmi bajom nem lett, amellett, hogy az elején persze én is szenvedtem, de: ha más szemlélettel él az Ember, rájön, nem ez a legnagyobb tragédia az Életben! Azért szeretem az egyedüllétet, mert az Ember elkezd Önmagára figyelni. Sok idő kell ahhoz, hogy elmúljon a benső zaj, és felváltsa a CSEND-érzése, SZERETETE. Én is nagyvárosi Életet éltem, ráadásul televíziókban, stúdiókban, szerkesztőségekben dolgoztam, mindennap művészekkel, ismert Emberekkel, fontosnak vélt eseményeken, rendezvényeken, azaz soha nem volt „üresség” körülöttem. Kiléptem belőle. Nagyon JÓL tettem. 

Évekig hallgattam a Csendet, s meghallottam benne az Önvalóm legszebb szavait, gondolatait, a legértékesebb Kincset. Amikor az Ember egyedül él, olyan dolgokat és problémákat is meg tud oldani, amelyekről nem gondolta, képes lesz rá. Érezhetjük, hogy bizonyos feladatokat nem tudunk , vagy nem akarunk Egymás nélkül ellátni (főleg párkapcsolatban), és ebből származhatnak konfliktusok. Hagyjuk Egymást: SZABADON! Ha ezen túljutunk, máris elhagytuk a kényelmi zónánkat, mert legyőztük a féltékeny és uralkodó, birtokló egónkat, helyette Önuralmat neveltünk fel magunkban. Ami út a Bölcsesség felé.       

Komfortzóna-elhagyás, amikor úgy kezdesz el gondolkodni magadról, mint soha. Amikor olyan erényeket is magadénak tudsz, amelyekről úgy érezted, Benned nincsenek meg. Pedig! Minden Jó belülről indul. Próbáld ki, hogy minden negatív eseményre, mondatra, szituációra: mosolyogva reagálsz. KEDVESEN. Türelmesen. VÁLTS STÍLUST! Legyél Bölcs! Mértéktartó. Az érzelmek terén is. Nem kell mindenre indulattal felelni. A nyugodtság, a NYUGALOM értékesebb.

Kényelem, amikor az Ember mindent elhisz, amit a médiában, vagy az utcán hall-lát, amit mások mondanak neki. Tudni kell, hogy nem mindig az a legjobb, "legokosabb", amit a "többség" mond. Vannak bolygóvezetők a Földön, akik eredendő ÉRTÉKRENDET mutatnak, egy mintát, példát, amit érdemes követni - helyette. Tehát a komfortzóna-elhagyás: a GONDOLKODÁS. 

A lemondást, az elengedést, az Önuralmat is sokféleképpen lehet gyakorolni. Például: képzeld el a legfinomabb süteményed, amire vágysz, amit már "ezer éve" nem ettél. Aztán, amikor meglátod valahol, hagyd ott. Ne edd meg! Ne akard! Ez is egyfajta kényelem-elhagyás. Vagy: próbálj meg mindenféle elektronikus felszerelés nélkül élni, esetleg nagyon kevés összegből.....(bár mi ezt elég ügyesen gyakoroljuk......), próbáld ki, mire vagy képes! Mennyi mindenről (kötöttségről) tudsz lemondani a Jóért, Önmagadért?      

 

méda rb., alapító, író: Damai (békés) Magazin

2016. október 13. 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.